Dystrybucja surowców

Wieloletnie doświadczenie oraz zdobyta wiedza to elementy, które czynią z nas firmę znającą specyfikę branży. Naszą dewizą jest profesjonalizm, dokładność i rzetelność, a także maksymalny wysiłek w celu zadowolenia i satysfakcji klienta. Jesteśmy lojalni i otwarci w stosunku do naszych dostawców i odbiorców, przez co możemy budować trwałą i długookresową współpracę oparta na obopólnym zaufaniu.

slider_glowna_01 1

Margaryny i tłuszcze

Margaryny i tłuszcze - ZT Kruszwica

Arsenal jest przedstawicielem największego w Polsce i jednego z największych w Europie Środkowej przetwórcy nasion oleistych i producenta tłuszczów roślinnych ZT Kruszwica. Spółka specjalizuje się w produkcji olejów konfekcjonowanych, margaryn oraz tłuszczów dla potrzeb przemysłowych.

ZT Kruszwica jest częścią Grupy Bunge – światowego lidera w przetwórstwie nasion oleistych i największego na świecie producenta olejów roślinnych (prowadzącego swoją działalność w ponad 40 krajach świata i zatrudniającego ponad 35 tysięcy pracowników). Działalność ZT „Kruszwica” S.A. oparta jest na w pełni zintegrowanym modelu operacyjnym, który obejmuje wszystkie ogniwa procesu przetwórstwa roślin oleistych – od pozyskania surowca, przez jego przetworzenie, po konfekcjonowanie i dystrybucję wyrobów do odbiorcy finalnego. Model ten pozwala utrzymać pełną kontrolę nad wysoką jakością surowców wykorzystywanych do produkcji. Na rynku profesjonalnym Kruszwica jest zaangażowanym partnerem, który oferuje wyspecjalizowane produkty dla rzemieślników branży cukierniczej, piekarskiej, rynku gastronomicznego i dużego przemysłu. Kreuje rynek i aktywnie współuczestniczy w rozwoju swoich klientów. Wieloletnie doświadczenie firmy na rynku skutkuje różnorodnością produktów dopasowanych do potrzeb klientów.

Kruszwica posiada w swoim portfolio margaryny i tłuszcze do wypieków, do ciast listkujących, do produkcji kremów oraz głębokiego smażenia i innych zastosowań kulinarnych.

Masło extra blok

Współpracujemy z wiodącymi producentami masła extra w bloku oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego w Polsce i Europie. Oferujemy masło zarówno świeże, jak i mrożone.

Karton 20,25 kg

Olej rzepakowy

Produkt otrzymywany w wyniku rafinacji surowego oleju rzepakowego. Przeznaczony do dalszej produkcji spożywczej: majonezu, przetwórstwa rybnego i owocowo-warzywnego, pasztetów, wypieku ciastek i prażynek, a także do produkcji bio-paliw.

Dostępne opakowania: butelka 5 l, 10 l, pojemnik 1000 l, cysterna

Olej słonecznikowy

Produkt uzyskiwany w wyniku rafinacji surowego oleju słonecznikowego, stosowany głównie do produkcji spożywczej: masła, wypieku prażynek i orzeszków.

Dostępne opakowania: butelka 5 l, 10 l, pojemnik 1000 l, cysterna

slider_glowna_02

Cukier

Kryształ
Puder
Trzcinowy
Waniliowy
Cukier kokosowy BIO

Alternatywa dla tradycyjnego białego cukru. Uzyskiwany jest ze słodkiej wydzieliny palm kokosowych. Może być szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym, do wypieków, a także wyrobów cukierniczych. Szczególnie polecany diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny GI=35.

  • Kraj pochodzenia Indonezja. Pakowany w kartonach 20 kg.
slider_glowna_03

Surowce z ziarna kakaowca


Kakao

Posiadamy w swojej ofercie proszki kakaowe zaczynając od naturalnych, przez lekkoalkalizowane, średnioalkalizowane, na wysokoalkalizowanych kończąc.
Gwarantujemy powtarzalną, wysoką jakość dostarczanych proszków kakaowych, a szeroki ich wachlarz spełnia wymagania indywidualnego klienta.

Kakao sprzedawane przez naszą firmę wykorzystywane jest w wielu gałęziach przemysłu spożywczego, może być ono dostarczane zarówno w workach (po 25 kg), big – bagach (od 400kg do 1000 kg) oraz luzem w cysternach.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Polewy czekoladowe

Polewy cukiernicze to półprodukty do przemysłu cukierniczego przeznaczone do oblewania, dekorowania, formowania wyrobów cukierniczych
Proponujemy państwu następujące rodzaje polew:

Polewa deserowa
Polewa biała
Polewa kakaowa

Czekolada
Surogaty czekolady

Dostępne formy:

DYSKI (łatwo roztapialne, do polew, wykonywania dekoracji, pralin, dodatek do kremów i genaszy)
KROPELKI (do zapiekania, dekoracji, dodatek do ciast)
POSYPKI (glazurowane, nie brudzące, do dekoracji i zapiekania)
POLEWY (do oblewania tortów)

Kraj pochodzenia: Włochy

Opakowanie: karton 10- 20 kg, worek 20 kg, w przypadku polew wiadro 5 kg

slider_glowna_04

Bakalie


Słonecznik

Słonecznik łuskany zawiera duże ilości potasu, białka oraz pierwiastków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas i witaminy A, B6, D i E. Wyłuskane nasiona słonecznika są częstym składnikiem mieszanek piekarniczych i sałatek. Wykorzystywane są również jako posypka i ozdoba pieczywa.
Kraj pochodzenia: Słowacja, Mołdawia, Bułgaria Ukraina. Opakowanie worek 25 kg.

Sezam

Nasiona sezamu dostarczają wiele wartości odżywczych m.in. białko, potas, fosfor, magnez, wapń oraz sód. Sezam najczęściej stosowany jest do mieszanek piekarniczych, posypek do pieczywa oraz wyrobów cukierniczych, takich jak chałwa czy sezamki.

Kraj pochodzenia: Indie. Opakowanie worek 25 kg

Pestki dyni

W naszej ofercie dostępne są trzy rodzaje chińskich pestek dyni: GWS, Shine Skin oraz Snow White. Ziarna różnią się właściwościami organoleptycznymi i zastosowaniem. Mogą być wykorzystywane jako składnik mieszanek piekarniczych i posypek do pieczywa albo stanowić zdrową przekąskę. Pestki dyni to źródło organicznego i łatwo przyswajalnego cynku, zawierają również białko, selen, magnez, miedź i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, D i E

Kraj pochodzenia: Chiny, Polska. Opakowanie worek 25 kg.

Mak

Ziarna maku niebieskiego zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, między innymi witaminę A, D, E, C oraz wapń.

Kraj pochodzenia: Czechy. Pakowany w worek 25 kg

Czarnuszka

Nasiona czarnuszki to źródło witaminy A, E, F, B1, B3, B6. Bogata jest również w biotynę oraz związki mineralne m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Czarnuszka wykorzystywana jest do tłoczenia oleju, w przemyśle piekarniczym przy wypieku chleba i bułek, a także jako dodatek do mięs.

Kraj pochodzenia: Indie. Pakowana w worek 25 kg.

Wiórki kokosowe

W ofercie dostępne mamy dwa rodzaje wysokotłuszczowych wiórków kokosowych: Fine oraz Medium.Wiórki są źródłem białka, żelaza, potasu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego oraz witaminy E i C.Stosowane są głównie w przemyśle, piekarnictwie oraz cukiernictwie. Świetnie nadają się do ciast i deserów.

Kraj pochodzenie: Indonezja, Filipiny, Wietnam. Opakowanie worek 25 kg.

Rodzynki

Suszone winogrona są popularnym dodatkiem do wypieków cukierniczych, deserów, lodów, musli.
Swoją słodycz zawdzięczają dużej ilości cukrów naturalnych, głównie fruktozy.
Rodzynki zawierają wiele elementów wartościowych dla ludzkiego organizmu, takich jak: błonnik, białko, wapń, potas, żelazo, cynk, magnez. Dzięki temu wpływają pozytywnie na koncentrację, pracę serca oraz podnoszą odporność organizmu.

Pochodzenie: Turcja, Indie, Iran, Uzbekistan.

Dostępne gatunki:
rodzynka ciemna „Sułtana” grade RTU, A Turcja
rodzynka jasna „Malayer” grade RTU, AAA Iran
rodzynka jasna „Malayer” grade A, B Indie
rodzynka ciemna grade A Uzbekistan

Żurawina

Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy, owoc ten wymieniany jest jako jeden z najzdrowszych dla organizmu człowieka. Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C, E, K oraz B6. Zawiera również źródła mineralne, takie jak: potas, mangan, miedź oraz jod.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone, Chile. Opakowanie karton 11,34 kg

Migdały

Migdały to owoce migdałowca pospolitego – rośliny pochodzącej z rejonów Bliskiego Wschodu, uprawianej obecnie głównie w Hiszpanii i USA. Doskonale sprawdzają się jako zdrowa przekąska lub dodatek do wypieków. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Mają najwięcej witaminy B2, witaminy E i błonnika, spośród wszystkich orzechów.
W ofercie dostępne są migdały całe surowe, blanszowane oraz w postaci płatka 0,7-0,9 mm.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone, Hiszpania

Opakowanie: karton 10 kg, 12,50 kg.

Orzech ziemny

Orzechy ziemne (arachidowe), wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych orzechów. Arachidy mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Posiadają rekordową ilość witaminy B3 (niacyny). Ponadto są wartościowym źródłem tłuszczu (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe), błonnika oraz witamin i składników mineralnych (zwłaszcza potasu).
W ofercie dostępne są orzechy w postaci połówek, kostki 1/3, 2/4, 4/6.

Kraj pochodzenia: Argentyna

Opakowanie: folia vacuum 13 kg, 15 kg.

Orzech włoski

Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, w które obfitują orzechy włoskie, mają zbawienny wpływa na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. Dodatkowo koenzym Q10 pomaga unieczynnić cholesterol LDL, a L-arginina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, więc w rezultacie obniża się ciśnienie krwi
i spada ryzyko zawału serca.

Orzechy łuskane: połówki, ćwiartki, mix
Kraj pochodzenia: Polska, Mołdawia

Opakowanie: karton 10 kg

Orzech laskowy

Orzechy laskowe posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jednak uwagę zwraca spora zawartość witaminy E (15.03 mg/100 g), czyli „witaminy młodości i płodności”. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, które wzmacniają nerwy, potasu, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu – pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby.
W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami.
Kaliber: 9/11, 11/13, 13/15

Kraj pochodzenia: Turcja

Opakowanie: karton 10 kg

slider_glowna_05

Inne surowce

Żelatyna spożywcza

Żelatyna spożywcza jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do żywienia występujących na rynku. Ma ona szerokie zastosowanie w gastronomii, przemyśle spożywczym czy też przy produkcji leków. Oferowana przez nas żelatyna spożywcza produkowana jest w UE. Produkcja żelatyny odbywa się według restrykcyjnych standardów higienicznych pod stałą kontrolą służb weterynaryjnych i sanitarnych. Cały proces jest zgodny z wymogami systemu HACCP oraz certyfikatem ISO 9001:2000. Oferujemy elastyczny serwis i możliwość przygotowania produktów odpowiadających wymogom klienta. Oferujemy także wsparcie technologiczne laboratorium badawczego producenta w celu opracowania nowych formuł zastosowania żelatyny z uwzględnieniem aspektów dietetyczno – zdrowotnych. Żelatynę można stosować w przemyśle spożywczym, cukierniczym oraz mięsnym. W ofercie posiadamy żelatynę tradycyjną oraz hydrolizowaną. Gwarantujemy Państwu wysoką jakość produktów i konkurencyjne ceny.

Kraj pochodzenia: Hiszpania. Opakowania worek 25 kg

Produkty mleczne

Współpracujemy z wieloma mleczarniami na terenie Polski w zakresie sprzedaży produktów mlecznych w proszku. Poza mlekiem w proszku, serwatkami oferujemy również preparaty mleczne w proszku produkowane przez liderów w tej branży. Oferowane przez nas produkty spełniają normy jakości pozwalające na sprzedaż do krajów UE.

Opakowanie: worek 25 kg

Pasty owocowe

Pasta z daktyli
Skład: 100% suszone daktyle
Pochodzenie: Turcja
Opakowanie: karton 10 kg netto
Zastosowanie: baza do wyrobów cukierniczych m. in. batonów, ciastek
Pasta z rodzynek
Skład: 100% suszone sułtanki
Pochodzenie: Turcja
Opakowanie: karton 10 kg netto
Zastosowanie: baza do wyrobów cukierniczych m. in. batonów, ciastek
Pasty na zamówienie: pasty z moreli i fig (Turcja)
Pasty na zamówienie: pasty z moreli i fig (Turcja)